Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ!!


Έρευνες που έκαναν πρόσφατα το γύρο του κόσμου, έβαλαν βόμβα στα θεμέλια των πεποιθήσεών μας για το αλκοόλ, ενοχοποιώντας ακόμη και το μισό ποτηράκι κρασί την ημέρα. Είναι όντως η δόση που κάνει το δηλητήριο, όπως λέει ο Παράκελσος, ή όχι; Υπάρχουν όρια ασφαλείας και ποια είναι αυτά; Τι κάνουμε, λοιπόν; Συνεχίζουμε να πίνουμε; Το περιορίζουμε; Το κόβουμε τελείως; Η σχέση του αλκοόλ με την υγεία είναι από τις πιο σύνθετες, γι’ αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια έγκριτων ελλήνων και ξένων ειδικών και πήραμε τις απαντήσεις. 



Αλκοόλ φάρμακο ή φαρμάκι; Οι μελέτες που μας αναστάτωσαν 


Μέχρι τώρα, όλοι ξέραμε ότι το αλκοόλ, και το κρασί ειδικότερα, βελτιώνει τους χτύπους της καρδιάς και συμβάλλει στη μακροζωία. Φέτος, όμως, σημαντικές έρευνες κλόνισαν αυτή την πεποίθηση και δημιούργησαν σύγχυση στους απανταχού «φίλους» του αλκοόλ, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το αλκοόλ μπορεί να ωφελεί τα αγγεία μας, αλλά ευθύνεται και για την πρόκληση διάφορων μορφών καρκίνου. 

 Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου κατά 168%. 

Η ανησυχητική διαπίστωση ανήκει στους ειδικούς του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου (INCA), σύμφωνα με τους οποίους η καθημερινή κατανάλωση έστω κι ενός ποτηριού αλκοόλ συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του μαστού. Η πρόεδρος μάλιστα του INCA, Ντομινίκ Μαρανικί, είναι κατηγορηματική: «Οι μικρές ημερήσιες δόσεις αλκοόλ φαίνεται να είναι και οι πιο επιβλαβείς. Δεν υπάρχει ποσότητα, όσο μικρή και να είναι, που να κάνει καλό στην υγεία». Η δήλωση αυτή, πάντως, θεωρήθηκε από πολλούς ειδικούς υπερβολική. 

 Ειδικά για τις γυναίκες, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για το 13% των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόματος και του λάρυγγα. 

Εκτός από τη γαλλική ανησυχητική μελέτη, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Ναόμι Άλεν, προ­ειδοποιούν ειδικότερα τις γυναίκες για τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και αν κάνουν λελογισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών καθημερινά, χωρίς να παίζει ρόλο το είδος του ­αλκοόλ. Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ποτό που κατανάλωνε μια γυναίκα καθημερινά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν κατά 6%. Όσον αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, η αύξηση του κινδύνου παρουσιαζόταν μόνο σε γυναίκες που συγχρόνως κάπνιζαν. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» και προκάλεσαν αίσθηση γιατί αφορούσαν πολύ μεγάλο δείγμα γυναικών (1,3 εκατομμύρια Βρετανίδες μέσης ηλικίας). 

Κρασί-μπίρα 
Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει μια έντονη διαμάχη στον επιστημονικό κόσμο σχετικά με το αν είναι το κρασί, η μπίρα ή τα λεγόμενα σκληρά ποτά που τελικά οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Με άλλα λόγια, αν το αλκοόλ ή κάποιες άλλες ουσίες που περιέ­χονται στα αλκοολούχα ποτά είναι που ασκούν προστατευτική δράση. Αν και δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα ως προς το είδος του ποτού που υπερέχει έναντι των άλλων προστατεύοντας από τη στεφανιαία νόσο, επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες δείχνουν σήμερα ότι το κόκκινο κρασί και η μπίρα αποτελούν τις καλύτερες επιλογές όχι μόνο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, αλλά και λόγω των πολυάριθμων μικροθρεπτικών συστατικών και αντιο­ξειδωτικών τους. Συγκεκριμένα: 
Το κόκκινο κρασί Συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση καρδιαγ­γειακών προβλημάτων. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι περιέχει και εκατοντάδες άλλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (π.χ. ρεσβερατρόλη), είναι πιθανό η ευεργετική του επίδραση να οφείλεται όχι μόνο στο αλκοόλ, αλλά και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. 
Η μπίρα Σύμφωνα με μια γερμανική παροιμία, «Η ζυθοποιία είναι το καλύτερο φαρμακείο». Και, πράγματι, η μπίρα περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χρώμιο και αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει ευεργετική δράση έναντι νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, η χαμηλή οστική πυκνότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου